16/07/15

Συνέντευξη κας Μανιατάκη Ταγωνίδη Ελένης, Αντιπρόεδρος Μανιατάκειου Ιδρύματος

 Εδώ και μερικά χρόνια η «Μεσογειακή Διατροφή» έχει χαρακτηριστεί από την UNESCOως Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Το διατροφικό μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, παρέμεινε σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών, πολλά αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα ενίοτε από κρασί, με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις της εκάστοτε κοινότητας. Ωστόσο η μεσογειακή δίαιτα δεν αφορά μόνο το φαγητό. Προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων.  Το σύστημα της μεσογειακής διατροφής έχει βαθιά τις ρίζες του στο σεβασμό της βιοποικιλότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο της γυναίκας για τη μετάδοση της γνώσης και πρακτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο αυτό διατροφής, από γενιά σε γενιά. Στην Κορώνη, μία από τις 7 εμβληματικές κοινότητες των χωρών που αντικατοπτρίζουν τη διατήρηση της παράδοσης και αντανακλούν το μεσογειακό τρόπο ζωής, συναντήσαμε την κυρία Ελένη Μανιατάκη, από το «Μανιατάκειο Ίδρυμα» όπου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση και ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής.