ΚΑΡΥΔΙΑ
ΚΑΡΥΔΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στη Μεσσηνία τα πιο γνωστά καρύδια εντοπίζονται στην περιοχή της Αλαγονίας Ταϋγέτου σε υψόμετρο 700μ. με κύριες ποικιλίες την Φρανκέτ (Franquette) και την Τσάντλερ (Chantler). Τα καρύδια συνδυάζονται με κρέας και λαχανικά, ενώ προσφέρουν ιδιαίτερη γεύση στις σούπες και στις σαλάτες. Ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιδορπίων που οφείλουν την ξεχωριστή γεύση τους στο καρύδι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα καρύδια αποτελούν καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικού λίπους καθώς το μισό έως και τα δύο τρίτα του βάρους τους αποτελείται από λιπαρά. Επιπλέον, τα καρύδια είναι τα φυτικά τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά με αναλογία 4:1 δύο ειδών λιπαρών, του λινολεϊκού (ω-6 λιπαρό οξύ) και του α-λινολενικού (ω-3 λιπαρό οξύ). Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και Ε καθώς και σε φυλλικό οξύ, η επαρκής πρόσληψη του οποίου είναι αναγκαία για τις γυναίκες που διανύουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Επιπλέον, θεωρούνται καλή πηγή μη-αιμικού σιδήρου, απαραίτητου για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και καλίου συμβάλλοντας στον έλεγχο της πίεσης και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Bes-Rastrollo, M.; Sabaté, J.; Gomez-Gracia, E.; Alonso, A.; Martinez, J.A.; Martinez-Gonzalez, M.A., 2007, Nut consumption and weight gain in a Mediterranean cohort: the SUN Study, Obesity (Silver Spring) 15, σελ. 107-116
2. Blomhoff, R.; Carlsen, M.H.; Frost Andersen, L.; Jacobs, D.R. Jr, 2006, Health benefits of nuts, potential role of antioxidants, Br. J. Nutr 96, σελ. 52-S60
3. Nash, S.D.; Nash, D.T., 2008, Nuts as part of a healthy cardiovascular diet, Curr. Atheroscler. Rev 10, σελ. 529-535
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)