Μαρινάτα:
Κόβουμε το κόκορα σε μερίδες, τον πλένουμε και τον βάζουμε από το βράδυ σε μια λεκάνη να μαριναριστεί με ½ κούπα ελαιόλαδο. Μέσα στη μαρινάτα ρίχνουμε ένα ξυλάκι κανέλα, λίγα καρφάκια γαρύφαλλο και κόκκους πιπεριού.
Φροντίζουμε οι μερίδες να λαδωθούν καλά.
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και γυρίζουμε σιγά-σιγά τις μερίδες του κόκορα μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το χυμό τομάτας, το τοματοπολτέ, τα μπαχαρικά, το αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας του κόκορα να είναι τρυφερό όταν το τρυπάμε με το πιρούνι (περίπου 1 με ½ ώρα).
Μόλις ο κόκορας είναι σχεδόν έτοιμος, βράζουμε τις μακρόστενες κομμένες Μανιάτικες χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να «κρατάνε στο δόντι». Τις σουρώνουμε. Καίμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τις περιχύνουμε. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να λαδωθούν παντού.
Για το σερβίρισμα:
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε μια πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα, βάζουμε τριμμένη μανουρομυζήθρα Μανιάτικη Ταϋγέτου από πάνω και προσθέτουμε τη σάλτσα και τις/την μερίδες/α του καλομαγειρεμένου κόκορα.
Άλλως, μόλις μαλακώσει και βράσει ο κόκορας, τον βγάζουμε από τη κατσαρόλα και τον τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Στο ίδιο ζουμί, εάν θέλουμε το σουρώνουμε, ρίχνουμε τις τετράγωνες μικρές Μανιάτικες χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και τις βράζουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε μέχρι να πιούν οι χυλοπίτες το ζουμί τους.
Σερβίρουμε τις χυλοπίτες με τριμμένη μανουρομυζήθρα Μανιάτικη Ταϋγέτου και με τις νοστιμότατες μερίδες του καλομαγειρεμένου κόκορα.
Συνοδεία:
• ΚρασίκόκκινοΜεσσηνίας (Φωκιανό, Μανδηλαριά, Crinian, Cabernet, Savignon)ή
• Κρασί Λευκό Μεσσηνίας (ροδίτης, φιλέρι, Ασσύρτικο, Chardonay).
Διατροφική αξία:
Το κρέας του κόκκορα αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η Β12. Επίσης συστήνεται να αντικαθιστά το κόκκινο κρέας, και με βάση την μεσογειακή πυραμίδα μέχρι και 4 μικρομερίδες την εβδομάδα. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κρέατος έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά, οπότε και συστήνεται η κατανάλωσή του. Οι χυλοπίτες ως δημητριακά είναι καλή πηγή υδατανθράκων. Επίσης διασπώνται γρήγορα και δίνουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β(παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη) και μέταλλα (μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο).
Πηγή: Νικητοπούλου Ε. Μαρία