ΠΙΣΩ
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΠΑΜΑΣ
Χρόνος προετ/σίας 15 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 20 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το αλατίζουμε ελαφρά, το ραντίζουμε με λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι. Σε τηγάνι, βάζουμε λάδι και τηγανίζουμε το κουνουπίδι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφού τηγανιστεί, στο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένο να ξανθίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε την τομάτα λιωμένη, τα κανελο-γαρύφαλλα και αφήνουμε να πάρουν βράση. Τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα το κουνουπίδι σε σειρές και προσθέτουμε τη σάλτσα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το κουνουπίδι να βράσει καλά. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν μείνει με το λάδι του.

Διατροφική αξία:
Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και έχει χαμηλή θερμιδική αξία.

Ιστορικό:
Η συνταγή χρονολογείται προ του 1900 και χρησιμοποιείται ακόμα στις αγροτικές περιοχές.

Πηγή: Χριστίνα Καραλέκα-Ντόνα

ΥΛΙΚΑ (1)

Κουνουπίδι

2000g

Κρεμμύδι

110g

Ελαιόλαδο

500g

Πελτές τομάτας

16g

Λεμόνια

60g

Σύνολο

2686g

Εκτίμηση μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5)

2504g



Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών και για τα 100g μαγειρεμένου πιάτου(2),(3),(4),(5)

 

ΥΔ/100gr


ΥΔ/100g

μαγ.

ΠΡ/100g


ΠΡ/100g

μαγ.

ΛΙΠ/100g


ΛΙΠ/100gr

μαγ

ΔΙ./100g


Δ.Ι./100g


Κουνουπίδι

5

4

1.9

1.5

0,3

0.2

2

1,6

Κρεμμύδι

6,9

0.3

1,1

0.05

0

0

0,8

0,03

Ελαιόλαδο

0

0

0

0

99,9

20

0

0

Πελτέ τομάτας

11,1

0.07

1,1

0

0,4

0

0

0

Σύνολο

 

4.4

 

1.55

 

20.2

 

1,63



ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)

 

 

Kcal/100g

209

Υδατάνθρακες (g)

4.4

Λιπίδια (g)

20.2

Πρωτεΐνη (g)

1.55

Διαιτητικές ίνες (g)

1,63


Υλικά


• Κουνουπίδι (2 κιλά)
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• Ελαιόλαδο (½ κιλό)
• Πελτέ τομάτας (1 κουταλιά σούπας)
• Μαϊντανός
• Λεμόνια (2)
• Νερό (2 φλιτζάνια τσαγιού)
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Κανέλα -γαρύφαλλα.
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)