ΚΥΔΩΝΙ
ΚΥΔΩΝΙ
Το κυδώνι έχει χρυσοκίτρινο χρώμα και σχήμα αχλαδιού. Στη Μεσσηνία καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες ‘αφράτα’ και ‘μηλοκύδωνα’, καθώς και οι ξένες ποικιλίες ‘Del Portogallo’, ‘Mammoth’, ‘Gigante di Vranja’ και ‘Di Smime’. Τα κυδώνια χρησιμοποιούνται, κυρίως, στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού και μουστοκύδωνου και λιγότερο στη μαγειρική.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το κυδώνι έχει χαμηλή θερμιδική αξία και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Επίσης έχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως η βιταμίνη C, A, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη. Όσον αφορά στα μέταλλα περιέχει κάλιο, ασβέστιο μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κυδώνι του προσδίδουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες με πιθανές αντικαρκινικές δράσεις και ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θεωρείται καλή επιλογή για διαβητικά άτομα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Ford ES, Mokdad AH, 2001, Fruit and vegetable consumption and diabetes mellitus incidence among U.S. adults, Prev Med, 32(1), σελ. 33-39
• Gidding SS, et al, 2005, Dietary recommendations for children and adolescents: a guide for practitioners: consensus statement from the American Heart Association, Circulation, (112), σελ. 2061-2075
• Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 4/3/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)