ΠΙΣΩ
ΛΑΛΑΓΓΙΑ
Χρόνος προετ/σίας 20 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 45 λεπ
Χρόνος Αναμ/νης 240 λεπ
Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ζυμώματος ανακατεύουμε μια κούπα αλεύρι, το προζύμι ή τη μαγιά και νερό ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε σκεπασμένο το μείγμα για μια ώρα προκειμένου να φουσκώσει. Ταυτόχρονα, τρίβουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε τη φουσκωμένη ζύμη και το νερό, ζυμώνοντας ώστε να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με τραπεζομάντιλο και κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-5 ώρες. Μετά, παίρνουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος δαμάσκηνου, πλάθουμε λεπτά κορδόνια και σχηματίζουμε τα λαλάγγια. Τα απλώνουμε σε τραπεζομάντιλο για μια ώρα για να φουσκώσουν ξανά. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα με καυτό ελαιόλαδο τηγανίζουμε δυο – δυο λαλάγγια, προσέχοντας να κάνουν ρόδινο χρώμα και να είναι τραγανά. Διατηρούνται τουλάχιστον 10 ημέρες.

Πηγή: Δήμητρα Βαρδουνιώτη

Υλικά


  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κιλά)
  • Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνιακό (2 ποτήρια)
  • Προζύμι (1/2 κιλό) ή ξηρή μαγιά (2 φακελάκια / 9 γραμ. το καθένα)
  • Αλάτι ψιλό (1 κ.σ. κοφτή)
  • Κανέλα σκόνη (1 κ.γ.)
  • Γαρύφαλλο σκόνη (1/4 κ.γ.)
  • Λευκό σουσάμι (2 κ.σ.)
  • Νερό χλιαρό
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)