Βάζουμε τις σαρδέλες στο μπλέντερ με λίγο ξίδι και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το μαϊντανό, την κάππαρη και την σόδα . Αφού ενωθούν καλά τα υλικά προσθέτουμε το πιπέρι και συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το ξύδι και το λάδι. Τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα πιάτο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις ντομάτες, την αφράλα και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Τοποθετούμε τις ντομάτες πάνω στο ψωμί. Ψιλοκόβουμε τη φέτα και τα μυρωδικά. Τα προσθέτουμε πάνω από τις ντομάτες. Προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.