ΠΙΣΩ
ΨΩΜΙ
Χρόνος προετ/σίας 30 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 45 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση ζυμαριού για ψωμί:
Λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με το αλεύρι και το προζύμι. Ομογενοποιούμε και προσθέτουμε το νερό και το αλάτι. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από το πάγκο εργασίας ή από τα τοιχώματα του ζυμωτηρίου τη σκεπάζουμε με βρεγμένη και στημένη πετσέτα και τη διατηρούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Τη βγάζουμε τη ξαναζυμώνουμε και τη διατηρούμε με τον ίδιο τρόπο για ½ ώρα ακόμα. Ύστερα τη χρησιμοποιούμε κατά βούληση.


Εκτέλεση - προζύμι:
Λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με το αλεύρι. Ομογενοποιούμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το αλάτι. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από το πάγκο εργασίας ή από τα τοιχώματα του ζυμωτηρίου, το σκεπάζουμε με βρεγμένη και στυμμένη πετσέτα και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Το βγάζουμε, το ξαναζυμώνουμε και το διατηρούμε με τον ίδιο τρόπο για ½ ώρα ακόμα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο και μετά από 2 ημέρες που θα έχει ξινίσει, το χρησιμοποιούμε ως προζύμι (διογκωτικό). Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν θα χάσει τον όγκο του και θα αφυδατωθεί.


Διατροφική αξία:
Πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο.

Πηγή: Πανταζόπουλος Παναγιώτης

Υλικά Ζυμαριού για ψωμί:


• 800 γρ. αλεύρι κατηγορίας ‘Π’
• ½ καρυδάκι μαγιά (20 γρ.)
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 300 γρ. περίπου νερό


Υλικά για προζύμι:


• 200 γρ. αλεύρι κατηγορίας ‘Π’
• 8 γρ. νωπή μαγιά
• 100 γρ. νερό
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)