Εκτέλεση ζυμαριού για ψωμί:
Λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με το αλεύρι και το προζύμι. Ομογενοποιούμε και προσθέτουμε το νερό και το αλάτι. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από το πάγκο εργασίας ή από τα τοιχώματα του ζυμωτηρίου τη σκεπάζουμε με βρεγμένη και στημένη πετσέτα και τη διατηρούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Τη βγάζουμε τη ξαναζυμώνουμε και τη διατηρούμε με τον ίδιο τρόπο για ½ ώρα ακόμα. Ύστερα τη χρησιμοποιούμε κατά βούληση.
Εκτέλεση - προζύμι:
Λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με το αλεύρι. Ομογενοποιούμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το αλάτι. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από το πάγκο εργασίας ή από τα τοιχώματα του ζυμωτηρίου, το σκεπάζουμε με βρεγμένη και στυμμένη πετσέτα και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Το βγάζουμε, το ξαναζυμώνουμε και το διατηρούμε με τον ίδιο τρόπο για ½ ώρα ακόμα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο και μετά από 2 ημέρες που θα έχει ξινίσει, το χρησιμοποιούμε ως προζύμι (διογκωτικό). Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν θα χάσει τον όγκο του και θα αφυδατωθεί.
Διατροφική αξία:
Πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο.
Πηγή: Πανταζόπουλος Παναγιώτης