ΒΟΥΤΥΡΟ
Το βούτυρο είναι λιπαρή ουσία, κίτρινου χρώματος, η οποία παράγεται από μη ομογενοποιημένο πλήρες γάλα. Ήταν γνωστό από την αρχαιότητα σε περιοχές που δεν διέθεταν ελαιόλαδο ή εναλλακτικές επιλογές σε λίπη για τον εμπλουτισμό του φαγητού (Χαλδαίοι, Βαβυλώνιοι κ.α.). Το βούτυρο χρησιμοποιείται αυτούσιο στο πρωινό γεύμα και ως πρόσθετη λιπαρή ουσία στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Η παραγωγή βουτύρου γίνεται μέσα σε δοχεία με γάλα, μέσω της μεθόδου της αποκορύφωσης, δηλαδή της 
συγκόλλησης των σφαιριδίων λίπους και της διαφοροποίησης της πυκνότητας του από το γάλα. Συνεπώς, το λίπος αναβαίνει στην επιφάνεια, συλλέγεται και ωριμάζει με τη βοήθεια μικροοργανισμών (Betacoccus citrovolus και Betacoccus paracitrovolus). Η βουτυροποίηση (απόδαρση) είναι η τελευταία επεξεργασία για την παρασκευή του βουτύρου με τη θερμοκρασία να καθορίζει τη σκληρότητα του προϊόντος. Το βούτυρο πριν συσκευασθεί πλένεται με κρύο νερό για να καθαρίσει από το βουτυρόγαλα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το βούτυρο είναι πηγή λίπους, πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες λακτόζης και πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων εκτός από βιταμίνη Α, που βοηθά στην καλή υγεία της οράσεως. Το βούτυρο έχει μεγάλη θερμιδική αξία και η κατανάλωσή του προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 12/1/2013
2. Foodbites insipiration, knowledge and taste, http://www.foodbites.eu, τελευταία προσπέλαση 12/2/2013
3. Messinia.net.gr, Μεσσηνία ευλογημένος τόπος, www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 2/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)