ΠΙΣΩ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ
Χρόνος προετ/σίας 25 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 80 λεπ
Άτομα 4
Μαρινάτα:
Μαρινάρουμε το χοιρινό από τη προηγούμενη, βάζοντας το σε ένα μπολ με ½ κούπα ελαιόλαδο και ½ κούπα χυμό λεμονιού και να το αφήσουμε στο ψυγείο.

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα πράσα σε μικρά κομμάτια και τα ζεματάμε σε λίγο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε.
Κόβουμε και το σέλινο σε μικρά κομμάτια και το ζεματάμε κι αυτό. Το σουρώνουμε.
Σε πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε πού ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι. Σουρώνουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε, το προσθέτουμε στη κατσαρόλα και το ροδίζουμε καλά. Προσθέτουμε 2-3 φλιτζάνια νερό ζεστό και αφήνουμε να σιγοβράσει μισή ώρα περίπου. Προσθέτουμε το σέλινο και τα πράσα, ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με ελάχιστο ζουμί.
Χτυπάμε τα αυγά μαρέγκα. Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια, ρίχνουμε τους κρόκους, διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε 3 κουταλιές νερό και το ρίχνουμε στα αυγά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο–λίγο 4-5 κουταλιές ζωμό από τη κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά για να μη κόψει το αυγό.
Ρίχνουμε το μίγμα στη κατσαρόλα κουνώντας καλά να πάει παντού. Στη πρώτη βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Περιμένουμε 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.Συνοδεύουμε με φρούτα εποχής.

Διατροφική αξία:
Το χοιρινό παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές, μαγνησίου και βιταμίνης Β12. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αποτελεί και πηγή κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Η προσθήκη πράσων και σέλινου παρέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. 

Διατροφική Ανάλυση Συνταγής


Πηγή: Μαρία Νικητοπούλου 

ΥΛΙΚΑ (!)

Χοιρινό μπούτι

1000g

Πράσα

500g

Σέλινο

500g

Κρεμμύδια

220g

Ελαιόλαδο

216g

Αυγά

108g

Λεμόνια

60g

Corn flour

15g

Σύνολο

2619g

Εκτίμηση μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5)

1527g



 Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών και για τα 100g μαγειρεμένου πιάτου(2),(3),(4),(5) :

 

ΥΔ/100g

ΥΔ/100g μαγ.

ΠΡ/100g

ΠΡ/100g μαγ.

ΛΙΠ/100g

ΛΙΠ/100g μαγ.

Δ.Ι./100g

Δ.Ι./100g μαγ.

Χοιρινό μπούτι

0

0

17.4

11,4

19

12,4

0

0

Πράσα

7

2,3

1.7

0.5

0.1

0.03

2.2

0.7

Σέλινο

3

0,98

0.7

0.2

0.2

0.06

1.6

0.5

Κρεμμύδια

6.9

0,99

1.1

0.15

0

0

0.8

0.1

Ελαιόλαδο

0

0

0

0

99.9

14

0

0

Αυγά

1.9

0.13

11.5

0.8

11.1

0,78

0

0

Σύνολο

 

4,4

 

13

 

27

 

1.3



ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)

 

 

Kcal/100g

315

Υδατάνθρακες (g)

4.18

Λιπίδια (g)

26

Πρωτεΐνη (g)

12.6

Διαιτητικές ίνες (g)

1,3



Υλικά:


• 1 κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο κομμένο σε μικρές μερίδες
• ½ κιλό πράσα
• ½ κιλό σέλινο
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο Μεσσηνίας, εκλεκτής ποιότητας
• 2 αυγά
• 2 λεμόνια (χυμός)
• 1 κουταλάκι του γλυκού κόρν-φλάουρ
• Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)