ΠΙΣΩ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ
Χρόνος προετ/σίας 20 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 55 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Κόβουμε το χοιρινό σε μερίδες, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λάδι και αφού κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας. Προσθέτουμε τομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει. Από την αρχή έχουμε βάλει αρκετό ζουμί, και όταν το κρέας έχει μαλακώσει, ρίχνουμε και το τραχανά, ανακατεύοντας, για να μη σβολιάσει. Και περίπου σε 8’ – 10’, σβήνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε μισή περίπου ώρα, μέχρι να σερβίρουμε. Πολύ νόστιμη είναι και η μυζήθρα σε αυτό το φαγητό.

Διατροφική αξία:
Το χοιρινό παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές, μαγνησίου και βιταμίνης Β12. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αποτελεί και πηγή κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Ο τραχανάς είναι πλούσιος σε σύνθετους υδατάνθρακές, φυτικές ίνες και σε διάφορες βιταμίνες μεταξύ των οποίων και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το μαγγάνιο.

Πηγή: Βούλα Κυριακέα

Υλικά:


• Χοιρινό
• Κρεμμύδια
• Τομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
• Ξινός τραχανάς
• Αλάτι
• Πιπέρι
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)