ΠΙΣΩ
ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Χρόνος προετ/σίας 15 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 60 λεπ
Χρόνος Αναμ/νης 45 λεπ
Άτομα 6
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Στη συνέχεια το αφήνουμε αρκετή ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό και σε μέτρια φωτιά το ψήνουμε με το νερό που θα βγάλει, μέχρι να μαλακώσει καλά. Στραγγίζουμε το ζουμί του, ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο από το ζουμί του και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.


Διατροφική αξία:
Το χταπόδι περιέχει λιγότερο λίπος σε σχέση με τα ψάρια, όντας όμως καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Επίσης περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος , το σελήνιο και το ιώδιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χταπόδι είναι πλούσιο σε χοληστερόλη. Το βαλσάμικο ξύδι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ περιέχει περισσότερα σάκχαρα από άλλα είδη ξυδιών καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο και νάτριο. Επίσης οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Υλικά

• Χταπόδι (2 ½ κιλά)
• Ελαιόλαδο (1 φλιτζάνι τσαγιού)
• Κόκκινο κρασί (½ φλιτζάνι τσαγιού)
• Βαλσάμικο Καλαμάτας (¾ φλιτζάνι)
• 1 φύλλο δάφνης
• Μπαχάρι (2-3 κόκκους)
• Πιπέρι
• Σταφίδες (½ φλιτζάνι)
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)