ΠΙΣΩ
Χταπόδι με χυλοπίτες

Χταπόδι με χυλοπίτες, σύγκλινο και τριμμένο ταλαγάνι 


Συνταγή Λευτέρη Λαζάρου, Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2014

Χταπόδι
Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι. Τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε μία κατσαρόλα σοτέ, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια , το σκόρδο , τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα φύλλα δάφνης, προσθέτουμε τα σοταρισμένα χταπόδια και τις μπλανσαρισμένες τομάτες οι οποίες είναι κομμένες στα τέσσερα. Σβήνουμε με το κρασί και την μπισκ και σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο το χταπόδι το βγάζουμε από την φωτιά . Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια και την σάλτσα σε δύο διαφορετικά γαστρονόμ. Τη σάλτσα την σουρώνουμε με ένα σινοά. 

Χυλοπίτες
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το σύγκλινο, προσθέτουμε τις προβρασμένες χυλοπίτες, την τομάτα κομμένη σε καρεδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Σβήνουμε με το ζουμί που έχουμε κρατήσει από το χταπόδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα chives , τον βασιλικό κομμένο Julien, την μαντζουράνα , τις ελιές κομμένες καρέ και το τυρί Ταλαγάνι.

Υλικά


1 χταπόδι νωπό γύρω στα 1 ½ – 2kg

1 πακέτο χυλοπίτες τετράγωνες (από όσο ξέρουμε στην Πελοπόννησο λέγονται τουτουμάκια) 

1.200kgκρεμμύδια ξερά, εάν είναι δυνατόν άσπρα 

½ πακέτο σύγκλινο 

300gr τριμμένο ταλαγάνι

½ kgκόκκινο κρασί ξηρό Μεσσηνίας

Ελαιόλαδο

½ ματσάκι μαντζουράνα

4 τεμ αστεροειδή γλυκάνισο

1 kg τομάτες

200γρ μπισκ

Αλάτι – πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης 

½ ματσάκι βασιλικό

½ ματσάκι chives 

10 ελιές Καλαμών εκπυρηνωμένες 

Λαδόκολλες  

200gr demi  - glace 


Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)