Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το πράσο( ψιλοκομμένα). Στην συνέχεια προσθέτουμε τα όσπρια και τα αφήνουμε έως ότου ιδρώσουν, έπειτα προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να βράσουν. 10 λεπτά πριν βράσουν τα όσπρια προσθέτουμε τα μαρούλια και τα χόρτα τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσει. Τέλος ρίχνουμε τα μυρωδικά, το λεμόνι, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι .Σερβίρουμε κατά προτίμηση σε βαθύ πιάτο ώστε να έχει τα ζουμάκια του και από πάνω τοποθετούμε την πέστροφα , τα μυρωδικά και ελαιόλαδο .Την οσπριάδα την βρίσκουμε από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και κοιτάμε πάντα τα όσπρια να είναι βραστερά.