Το Τριώδιο διαρκεί τρεις εβδομάδες. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Aπολυτή ή Aμολυτή. Την εβδομάδα αυτή κάθε σπίτι πρέπει να ματώσει, δηλαδή να σφάξει κάτι. Στην Πελοπόννησο συνηθιζόταν να σφάζουν τους χοίρους που έθρεφαν για αυτό το σκοπό. Το σφάξιμο του χοίρου ήταν ολόκληρη τελετουργία, στην οποία συμμετείχε όλο το χωριό. Στο χωριό ‘Κωνσταντίνοι’ όπως και σε διάφορα χωριά της Πυλίας, το σφάξιμο των χοίρων γινόταν από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ αμέσως μετά τη σφαγή, ο σφαγέας έβγαζε την καρωτίδα (καρούντζο) και την πέταγε στη θράκα για να ψηθεί. Αυτός ήταν ο πρώτος μεζές με τον οποίο έπιναν ένα ποτήρι κρασί και εύχονταν «καλοφάγωτο». Από το χοίρο έφτιαχναν λουκάνικα, παστό και οματιά. Τέλος έφτιαχναν και τις γνωστές τσιγαρίδες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή. Τη βδομάδα αυτή είναι η Τσικνοπέμπτη, δηλαδή η ημέρα που φτωχοί και πλούσιοι τσικνίζουν ψήνοντας κρέας, όπως φέρτσες (λίπη χοιρινού), ψαχνό κρέας και λουκάνικα. Το σφάξιμο των χοίρων συνεχίζεται στα υπόλοιπα χωριά της Μεσσηνίας. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή Τυροφάγου γιατί το κύριο συστατικό των πιάτων είναι το τυρί. Παράλληλα λέγεται και Μακαρονού, λόγω της κατανάλωσης πολλών μακαρονιών.