Οι φακές (Lens culinaris) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μικρό θερμιδικό περιεχόμενο. Περιέχουν ελάχιστο λίπος, κυρίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (καλά λιπαρά) και σημαντικές ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών. Οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καλή πηγή φυτικών ινών. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών (Α, Β, C) και σιδήρου, ο οποίος πρέπει να συνδυάζεται διατροφικά με λήψη βιταμίνης C για να ενισχύεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό.