ΓΑΛΑ
ΓΑΛΑ
Το γάλα αποτελεί βασικό κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής. Αποτελεί προϊόν της φυσιολογικής έκκρισης των γαλακτοφόρων αδένων των θηλαστικών (αγελάδα, πρόβατο, κατσίκα), χωρίς οποιαδήποτε προσθήκη ή αφαίρεση. Όλα τα γάλατα πρέπει να υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία (παστερίωση), ώστε να παρέχεται με ασφάλεια στον καταναλωτή το μέγιστο ποσοστό της διατροφικής αξίας τους. Στην περιοχή της Μεσσηνίας το φρέσκο γάλα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην δευτερογενή παραγωγή κυρίως για την παρασκευή των τυριών, γιαουρτιού και βουτύρου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το γάλα είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και προάγει την υγεία του σκελετικού συστήματος. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή πηγή ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12, βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προϊόντα ζωικής προέλευσης, το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που προστατεύει τον οργανισμό μας και παράλληλα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στον γαστρεντερικό σωλήνα. Επίσης, το γάλα περιέχει μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που ονομάζεται καζεΐνη και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του στρες . Τέλος το γάλα περιέχει λινολενικό οξύ, το οποίο φαίνεται να προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του δέρματος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Kesse-Guyot E et al. (2007) ‘Dairy products, calcium and the risk of breast cancer: results of the French SU.VI.MAX prospective study.’ Ann Nutr Metab. ;51(2) σελ.139-45
  • Xu JY et al (2008) ’Effect of milk tripeptides on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials.’ Nutrition.Oct;24(10): σελ. 933-40
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database 07/02/2013 www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, 09/02/2013 http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm 
  • Irish Dairy Board, 08/02/2013
  • http://www.idb.ie/product/Cheese/028
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, ‘’Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’’, 09/02/2014
  • http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)