Το γάλα είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και προάγει την υγεία του σκελετικού συστήματος. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή πηγή ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12, βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προϊόντα ζωικής προέλευσης, το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που προστατεύει τον οργανισμό μας και παράλληλα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στον γαστρεντερικό σωλήνα. Επίσης, το γάλα περιέχει μία πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που ονομάζεται καζεΐνη και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του στρες . Τέλος το γάλα περιέχει λινολενικό οξύ, το οποίο φαίνεται να προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του δέρματος, του παχέος εντέρου και του μαστού.