ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Οι γαλοπούλες ανήκουν στην τάξη των ορνιθόμορφων πτηνών και στην οικογένεια φασιανίδες. Τα αρσενικά διαθέτουν μια σαρκώδη προεξοχή στην κορυφή του ράμφους, η οποία ονομάζεται λειρί, και είναι μεγαλύτερα και πιο πολύχρωμα από τα θηλυκά. Η παραγωγή της γαλοπούλας διακρίνεται από το είδος της γαλοπούλας και τον τρόπο που εκτρέφεται. Η ντόπια γαλοπούλα (μαύρη) σε σχέση με άλλα είδη είναι μικρόσωμη, μεγαλώνει επί 5,5 μήνες και τρέφεται με καλαμπόκι και χορτάρι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η γαλοπούλα αποτελεί μια γευστική επιλογή με υψηλή διατροφική αξία. Ανήκει στην ομάδα των πουλερικών και αποτελεί μια από τις πιο διαιτητικές επιλογές κρέατος, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητά σε λίπος και χοληστερόλη. Επίσης, αποτελεί μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, και παρέχει στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα αμινοξέα, που αδυνατεί να βιοσυνθέσει ενδογενώς. Το κρέας της γαλοπούλας αποτελεί μια μοναδική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό του οργανισμού. Τέλος, είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού, μαγνησίου και σεληνίου, ιχνοστοιχείο γνωστό για το ρόλο του στη δράση των αντιοξειδωτικών συστημάτων εντός του οργανισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Meat Advisory Panel. Communicating the facts about meat and health. Red meatand saturated fat. 2011
http://meatandhealth.redmeatinfo.com/sites/default/files/Red%20meat%20and%20saturated%20fat_0.pdf, 
τελευταία προσπέλαση 15/02/2012
2. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, 10/2/2013 Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php
3. Flachowsky, G., Engelman, D., Sünder, A., Halle, I., and Sallmann, H. P,(2002) ‘Eggs and poultry meat as tocopherol sources in dependence on tocopherol supplementation of poultry diets’,Food Research International, 35(2-3),σελ. 239-243.
4. Mann N, (2007)‘Meat in the human diet: An anthropological perspective’, Nutrition&Dietetics, 64 (Suppl 4) (2007),:S102-S107 .
5. USDA National NutrientDatabase 14/02/2013
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)