ΚΑΛΑΜΑΡΙ
ΚΑΛΑΜΑΡΙ
Ανήκει στην κατηγορία των ασπόνδυλων θαλασσινών και πιο συγκεκριμένα στα μαλάκια. Ξεχωρίζει από τα πτερύγια της ουράς του, τα οποία έχουν μήκος μεγαλύτερο από το μισό του σώματός τους και συναντώνται σε κοπάδια, σε βάθη που αγγίζουν τα 250 μέτρα. Τα συναντάμε φρέσκα το φθινόπωρο, μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα καλαμάρια, ως θαλασσινά περιέχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με τα ψάρια, διατηρούν, όμως, το χαρακτηρισμό τους ως καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων με καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, θετική επίδραση στην υγεία των ματιών και στην αρτηριακή πίεση. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D και οι υδατοδιαλυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12) και βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το ιώδιο. Όπως όλα τα θαλασσινά, το καλαμάρι θεωρείται πλούσιο σε χοληστερόλη και παλαιότερα οι συστάσεις αρκετών επιστημόνων αναφέρονταν σε αποφυγή της κατανάλωσής του. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας επηρεάζει σε μικρό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με κύριο καθοριστικό παράγοντα τα κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, η περιεκτικότητά των θαλασσινών, όπως το καλαμάρι, σε ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Cristina Augood, Usha Chakravarthy, Ian Young, Jesus Vioque, Paulus TVM de Jong, Graham Bentham, Mati Rahu, Johan Seland, Gisele Soubrane, Laura Tomazzoli, Fotis Topouzis, Johannes R VingerlingandAstrid E Fletcher,2008, Oily fish consumption, dietarydocosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascularage-relatedmacular degeneration, American Journal of ClinicalNutrition, Vol. 88, No. 2, σελ. 398-406
2. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee, 2002, Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease, Circulation, Nov 19;106(21), (2002):σελ2747-57.
3. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
4. USDA National Nutrient Database,
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)