ΚΑΡΠΟΥΖΙ
ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Το καρπούζι Μεσσηνίας, κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, καλλιεργείται στους Δήμους Τριφυλίας και Πύλου Νέστορος και θεωρείται το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κίτρινα και άσπερμα καρπούζια, που παράγονται στην περιοχή της Τριφυλίας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και β-καροτένιο, το οποίο ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα των κυττάρων. Επίσης, η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του και συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και καρδιαγγειακής νόσου. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην υγεία της όρασης, και βιταμίνη C, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, στο πλαίσιο των ιχνοστοιχείων, το καρπούζι περιέχει σελήνιο, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 12/1/2013
  • ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
  • Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA., 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition, 22 (6), σελ. 593-9
  •  Djousse L, Arnett DK, et al., 2004, Fruit and vegetable consumption and LDL cholesterol: the National Heart, Lung,and Blood Institute Family Heart Study, Am.J.Clin. Nutrition(79), σελ. 213-7.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)