Tο κουνουπίδι (ανθοκράμβη) είναι φυτό ποώδες και καλλιεργείται ετήσια για την παραγωγή ανδοκεφαλών. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η γλυκιά, σχεδόν γαλακτώδης γεύση του. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα λαχανικά είναι η απουσία χλωροφύλλης και για αυτό έχει λευκό αντί για πράσινο χρώμα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Όπως και τα υπόλοιπα κραμβοειδή λαχανικά, το κουνουπίδι παρέχει υψηλή προστασία ενάντια στον καρκίνο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Hill A, (2002)’Developmental issues in attitudes to food and diet’, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables,http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/02/2013
Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, 10/2/2013 Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php
Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’, http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 14/02/2013
USDA National NutrientDatabase, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 17/02/2013