ΜΕΛΙ
ΜΕΛΙ
Το ήπιο κλίμα, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας μελισσοκομικών φυτών στη Μεσσηνία, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την παραγωγή άριστης ποιότητας μελισσοκομικών προϊόντων με πλούσιο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Συγκεκριμένα, το μέλι Ταϋγέτου είναι ανθόμελο, δηλαδή προϊόν που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαρίσιο, Ανθέων, Κουμαριάς, Ερείκης-Ρείκι, Φασκομηλιά) και μελιτττωμάτων (Ελάτης, Πεύκου). Το μέλι είναι 100% φυσικό προϊόν και η μόνη γλυκαντική ύλη που μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως παράχθηκε στη φύση, διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της. Το μέλι χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε πολλές συνταγές για γλυκά, όπως 
το παστέλι, και σε πολλά ροφήματα αντί ζάχαρης.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το μέλι περιέχει πρωτίστως υδατάνθρακες και άλλα συστατικά σε μικρή αναλογία, όπως πρωτεΐνες, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και ασβέστιο. Τα βασικά σάκχαρα που περιέχει είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το μέλι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό και έχει βακτηριοκτόνο δράση. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας του σε φλαβονοειδείς ενώσεις (κουερσιτίνη, λουτεολίνη, απιγενίνη, χρυσίνη, καμφερόλη, γαλανγίνη) και φαινολικά συστατικά. Οι δράσεις αυτές αφορούν τον περιορισμό των αντιδράσεων οξείδωσης μέσα στα τρόφιμα και τον ανθρώπινο οργανισμό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο δέρμα και να συμβάλλει στην επούλωση των πληγών με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της αναγέννησης των ιστών. Ενδείξεις υπάρχουν πως το μέλι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των μεταστατικών καρκίνων. Το μέλι μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ενέργειας για αθλητές και παιδιά στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Messinia.net.gr,Μεσσηνία ευλογημένος τόπος, www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 3/3/2013
2. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 4/3/2013
3. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 4/3/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)