ΠΙΣΩ
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΗ - ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
Χρόνος προετ/σίας 30 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 45 λεπ
Χρόνος Αναμ/νης 180 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε όλα τα υλικά, πλένουμε 5 φορές και το ρύζι μας. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το μάραθο και τον άνηθο. Αναμειγνύουμε τον κιμά, το ρύζι, το πιπέρι, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε. Μόλις τελειώσουμε τα σκεπάζουμε, τα βάζουμε σε συντήρηση στο ψυγείο για 3 ώρες και ξεβράζουμε τα φύλλα μας ελάχιστα. Παίρνουμε ένα πιάτο καθαρό και ένα κουτάλι της σούπας, βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο, το ακουμπάμε σε μια καθαρή πετσέτα στο τραπέζι και αρχίζουμε παίρνοντας ένα - ένα φύλλο να τοποθετούμε μια κουταλίτσα στο κάθε φύλλο, διπλώνοντας σαν φάκελο δηλ. αφού διπλώσουμε τις 2 άκρες πιάνουμε τη τρίτη άκρη και ρολάρουμε σφιχτά το ντολμαδάκι. Έχοντας στρώσει μερικά φύλλα κάτω κάτω στη κατσαρόλα μας, βάζουμε τα ντολμαδάκια μας γύρω-γύρω και τα σκεπάζουμε, ρίχνοντας βρασμένο νερό (αφού το έχουμε βράσει ξεχωριστά) και 1 κουταλίτσα βούτυρο ή λάδι και βράζουμε 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και το αυγοκόβουμε.

Διατροφική αξία:
Η παραπάνω συνταγή περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες από τα λαχανικά, σίδηρο και κορεσμένο λίπος από τον κιμά και μονοακόρεστο λίπος από το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα το ρύζι αποτελεί καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών και είναι πλούσιο κυρίως σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως το παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη) και μέταλλα (μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο).

Πηγή: Κλεονίκη Παπαδάτου

Υλικά


• 1 κιλό κιμάς
• 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
• ½ κουταλίτσα του γλυκού κύμινο
• Ελάχιστο άσπρο πιπέρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι αγγουράκι
• 1 φλιτζάνι λάδι
• 1 ψιλοκομμένη τομάτα
• 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
• 3 αυγά
• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
• Χυμό 1 λεμονιού (φρέσκο)
• Φύλλα άμπελος ή μαρούλι ή λάπατο
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)