ΠΙΣΩ
ΟΜΑΤΙΑ
Χρόνος προετ/σίας 45 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 180 λεπ
Χρόνος Αναμ/νης 240 λεπ
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα έντερα καλά και τα γυρίζουμε από την άλλη όψη. Τα βάζουμε λίγη ώρα με αλάτι και λίγο ξύδι να καθαρίσουν καλά. Μετά βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2-3 λίτρα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το σιτάρι και το ανακατεύουμε συνέχεια για 10 λεπτά. Το αφήνουμε 3-4 ώρες μέχρι να πήξει.
Στη συνέχεια βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το λάδι με τις λέχουρδες, τις καυκαλίδες, το πνευμόνι ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε. Κατόπιν ρίχνουμε σε μία λεκάνη όλα μαζί τα μπαχαρικά, το πορτοκάλι, το αλάτι, το πιπέρι και το μισό λάδι. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τα έντερα χωρίς να τα πιέζουμε πολύ (με ειδικό χωνάκι).
Τέλος τα βάζουμε στο ταψί και τα τρυπάμε με μυτερό μαχαίρι πολύ καλά για να μη σπάσουν. Ρίχνουνε 2 ποτήρια νερό, λίγο λάδι σε κάθε ταψί και τα ψήνουμε στους 250° βαθμούς για 2-3 ώρες.

Σημείωση: στα μέσα του ψησίματος πρέπει να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά για να πάρουν χρώμα και να τα τρυπήσουμε πάλι.

Διατροφική αξία:
Το συγκεκριμένο φαγητό περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου και βιταμίνης Β12. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αποτελεί και πηγή κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Η προσθήκη του σιταριού παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διάφορες βιταμίνες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο. Τα άγρια χόρτα παρέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες.


Πηγή: Γεωργία Δράκου

Υλικά


• 10 έντερα από χοιρινό
• 1 κιλό σιτάρι κομμένο (πλιγούρι)
• Μισό πνευμόνι από χοιρινό
• 5-6 ματσάκια Λέχουρδες (μυρωδικά του βουνού)
• 1 κιλό Καυκαλίδες (μυρωδικά του βουνού)
• 2 κουταλιές σούπας Γαρύφαλλο τριμμένο
• 2 κουταλιές σούπας μπαχάρι
• Πιπέρι
• Λίγη κανέλα
• 2 κούπες λάδι
• Αλάτι
• Ψιλοκομμένη φλούδα από 2-3 πορτοκάλια
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)