Εκτέλεση:Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι και το αφήνουμε σκεπασμένο αφού το κατεβάσουμε από την εστία. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει το μείγμα. Ύστερα, το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ελαφρά μάρμαρο ή ταψί. Ραντίζουμε με το λικέρ και στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού ή της σπάτουλας. Το χαράσσουμε πριν κρυώσει. Σε κάθε κομμάτι προσθέτουμε αμύγδαλα.
Διατροφική αξία:
Το παστέλι συγκριτικά με άλλα τρόφιμα με παρόμοια ενεργειακή (θερμική) αξία, όπως σοκολάτες, ντόνατς, γεμιστά μπισκότα, είναι πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ παρά το γεγονός ότι περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων, δεν περιέχει χοληστερόλη και τα μονοκόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υπερτερούν των κορεσμένων λιπαρών οξέων, με τα τελευταία να βρίσκονται σε μικρό ποσοστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολινικό, απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Το παστέλι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η υψηλή διατροφική αξία του παστελιού οφείλεται στα δύο βασικά συστατικά του: το μέλι και του σουσάμι. Το σουσάμι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη, προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση, εμποδίζει ή επιβραδύνει χρόνιες ασθένειες, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ήπατος και διαθέτει αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Έχει επίσης βρεθεί ότι η κατανάλωση παστελιού από διαβητικά άτομα προκαλεί μικρότερου βαθμού υπογλυκαιμία από αυτή που προκαλεί η κατανάλωση ψωμιού. Το παστέλι λοιπόν είναι ένα θρεπτική και υγιεινή επιλογή.
Ιστορικό:
Συνηθίζεται να πωλείται στα πανηγύρια και όχι μόνο. Φημισμένο και πολύ νόστιμο το παστέλι από το Ζευγολατιό Μεσσηνίας.
Πηγή: Χριστίνα Καραλέκα-Ντόνα (Καλαμάτα)
«Παραδοσιακή Κουζίνα Αγροτικών Περιοχών Πελοποννήσου 12/1977».
ΥΛΙΚΑ(1)
Σουσάμι
|
640g
|
Ζάχαρη
|
320g
|
Νερό
|
125g
|
Μέλι
|
160g
|
Λεμόνι
|
30g
|
Σύνολο
|
1275g
|
Εκτίμηση
μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5)
|
1211g
|
Περιεκτικότητα
σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών
και για τα 100g μαγειρεμένου
πιάτου(2),(3),(4),(5) :
|
ΥΔ/100g
|
ΥΔ/100g μαγ.
|
ΠΡ/100g
|
ΠΡ/100g μαγ.
|
ΛΙΠ/100g
|
ΛΙΠ/100g
|
Δ.Ι./100g
|
Δ.Ι./100g
|
Σουσάμι
|
16,9
|
8.9
|
17,2
|
9
|
51,2
|
27
|
8
|
4,2
|
Ζάχαρη
|
100
|
26
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Μέλι
|
84,5
|
11
|
1,8
|
0.2
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Σύνολο
|
|
46
|
|
9.2
|
|
27
|
|
4,2
|
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)
|
|
Kcal/100g
|
472
|
Υδατάνθρακες (g)
|
49
|
Λιπίδια(g)
|
28
|
Πρωτεΐνη (g)
|
9.8
|
Διαιτητικές ίνες
(g)
|
4,2
|