ΠΕΠΟΝΙ
ΠΕΠΟΝΙ
Το πεπόνι, κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, χαρακτηρίζεται από το κίτρινο-πορτοκαλί του χρώμα και τη γλυκιά του γεύση. Ιστορικά κείμενα από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, σημειώνουν ότι οι πολιτισμοί αυτοί εκτιμούσαν και απολάμβαναν ιδιαίτερα τα πεπόνια.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το πεπόνι είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων και περιέχει β-καροτένιο, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρά μας. Επίσης, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες έχουν πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην όραση, καθώς και βιταμίνες Α και C. Τέλος, διαθέτει σημαντική ποσότητα φαινολών, όπως είναι το καφεΐκό οξύ και το φερουλικό οξύ, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα και συμβάλλουν στην καλή όραση και υγεία της καρδιάς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
• ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 12/2/2013
• Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition, Dietary Message about Fruits and Vegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
• Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA., 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition Jun;22(6), σελ.593-9
• Edward Giovannucci, Alberto Ascherio, Eric B. Rimm, Meir J. Stampfer, Graham A. Colditz, Walter C. Willett, 1995, Intake of Carotenoids and Retino in Relation to Risk of Prostate Cancer, Journal of the National Cancer Institute, Vol. 87, No. 23, σελ.1767-1776
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)