ΠΙΣΩ
ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΜΥΖΗΘΡΑ
Χρόνος προετ/σίας 20 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 80 λεπ
Άτομα 4
Εκτέλεση:
Για να μαγειρέψουμε τα ρεβίθια πρέπει να τα μαλακώσουμε από το βράδυ. Εάν όμως δεν το έχουμε κάνει, μπορούμε όπως και τα φασόλια, να τα βάλουμε να πάρουν μια βράση και να τα αφήσουμε για περίπου δυο ώρες στο καυτό νερό. Και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
Βάζουμε λοιπόν, κατά προτίμηση ρεβίθια με φλοίδα, να βράσουν μαζί με δυο τρία μεγάλα κρεμμύδια, ένα με δυο πράσα ψιλοκομμένα, τρις τέσσερις σκελίδες σκόρδο και από ένα κουταλάκι μπούκολο και κόλιαντρο. Αφού βράσουν καλά, μαλακώσουν και χυλώσουν, προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη Ταϋγέτου και φρέσκο λάδι.
Σερβίρουμε με φρέσκο λεμόνι.

Πως φτιάχνουμε τα ρεβίθια που μας έμειναν, με τραχανά:
Βράζουμε ξινό τραχανά, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και κρόκο Κοζάνης. Όταν βράσει και είναι και λίγο πηχτός, τον ανακατεύουμε με τα ρεβίθια και προσθέτουμε μυζήθρα. Το θεϊκό είναι, να τηγανίζουμε και λίγο ψωμί και να το κόψουμε μπουκιές μέσα. Οι ελιές και το τυρί, και βέβαια, ταιριάζουν απόλυτα.

Διατροφική αξία:
Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί κατάλληλο συνδυασμό των φυτικών ‘’ελλιπών’’ πρωτεϊνών των ρεβιθιών και του τραχανά όπως και κατάλληλο συνδυασμό με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να παρέχεται στον οργανισμό μια πλήρης και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Επίσης αποτελεί και κατάλληλο συνδυασμό μια πλήρους πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης από τη μυζήθρα με μια μη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης από τον τραχανά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής βιολογικής αξίας της παρεχόμενης πρωτεΐνης από την συγκεκριμένη συνταγή.

Πηγή: Κυριακέα Βούλα

Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)