ΡΥΖΙ
ΡΥΖΙ
Το ρύζι καλλιεργείται παγκοσμίως πάνω από 10.000 χρόνια και αποτελεί βασική τροφή για τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν 140.000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό. Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, το ρύζι καλλιεργείται κυρίως στο Δήμο Μεσσήνης.
Η διαφορά του καφέ (αναποφλοίωτου, μη επεξεργασμένου) και του λευκού (αποφλοιωμένου, επεξεργασμένου) ρυζιού δεν περιορίζεται μόνο στο χρώμα. Για την παραγωγή του καφέ ρυζιού αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα, ο φλοιός, διαδικασία η οποία είναι η λιγότερο επεμβατική σε επίπεδο διατροφικής αξίας του τελικού προϊόντος, οπότε και δεν προκαλείται σημαντική απώλεια θρεπτικών
συστατικών. Αντιθέτως η περεταίρω επεξεργασία του ρυζιού με τελικό προϊόν το λευκό ρύζι έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η διατροφική του αξία είναι πολύ σημαντική. Το ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι θεωρούνται βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και μοναδική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και τα νεύρα. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη) και μέταλλα (μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο). Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το παντοθενικό οξύ συμβάλλει στη μεταβολισμό των υδατανθράκων ενώ σε καταστάσεις στρες υποστηρίζει στη λειτουργία των επινεφριδίων που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης, το καστανό ρύζι είναι καλή πηγή μαγγανίου το οποίο βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επιπροσθέτως το ρύζι περιέχει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Η πρωτεΐνη του ρυζιού δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα για την ομαλή οποία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η λυσίνη (αμινοξύ το οποίο δεν υπάρχει στο ρύζι), βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα όσπρια. Όταν λοιπόν το ρύζι συνδυάζεται με τα όσπρια, όπως το ρεβιθόρυζο ή το φακόρυζο, δημιουργεί ένα συνδυασμό τροφίμων που έχει αυξημένη βιολογική αξία σε επίπεδο πρωτεϊνών. Ακόμη και όταν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας και τα ψάρια συνδυαστούν με το ρύζι, προκαλούν αύξηση της θρεπτικής αξίας του συγκεκριμένου γεύματος. Τέλος ο συνδυασμός ρυζιού με γαλακτοκομικά π.χ. γιαούρτι, γάλα, βελτιώνει την συνολική βιολογική αξία της παρεχόμενης φυτικής πρωτεΐνης του ρυζιού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  •  Anderson JW, et al, 2000, Whole grain foods and heart disease risk, Journal of American College Nutrition, 19, 29 σελ.1-299
  •  Lunn J and Buttriss JL, 2007, Carbohydrates and dietary fibre, British Nutrition Foundation Nutrition bulletin, 32, σελ.21-64
  •  US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 30/1/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)