Οι τριφτάδες έχουν την διατροφική αξία των δημητριακών. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, αποτελώντας πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και μοναδική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και τα νεύρα. Ακόμη περιέχουν βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (κυρίως το παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη) και μέταλλα (μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο).
Συστήνεται ο συνδυασμός των τριφτάδων με γαλακτοκομικά, όπως η μυζήθρα, γιατί βελτιώνεται η συνολική βιολογική αξία της παρεχόμενης φυτικής πρωτεΐνης των τριφτάδων.