Εκτέλεση:
Ζεσταίνω σε φαρδύ τηγάνι τη μια κούπα ελαιόλαδο και προσθέτω τον μπακαλιάρο αφού τον αλευρώσω και τον τηγανίζω και από τις δυο πλευρές. Τοποθετώ σε πυρίμαχο σκεύος. Με τη ½ κούπα ελαιόλαδο, σοτάρω τα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν και σβήνω με το ξίδι. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες, βράζω σε σιγανή θερμοκρασία για 15’ και λίγο πριν το βγάλω από τη φωτιά ρίχνω τις σταφίδες. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη σάλτσα στο μπακαλιάρο. Το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να συνοδευτεί με πατάτες φούρνου και σαλάτα μαρούλι - καρότο.
Δείτε τον chef Κωστόπουλο Πάρη να ετοιμάζει την συνταγή
εδώ.
Ιστορικό:
Η τσιλαδιά είναι μία παραδοσιακή συνταγή από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Συνήθως μαγειρεύεται του Ευαγγελισμού, των Βαΐων και τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που επιτρέπεται το ψάρι.
Διατροφική αξία:Ο μπακαλιάρος αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και περιέχει σίδηρο. Επίσης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αποτελεί πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων αλλά όχι τόσο καλή όσο άλλα ψάρια. Περιέχει ακόμα αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το ιώδιο. Ο παστός βακαλάος έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ή και να αποφεύγεται από τα άτομα που ακολουθούν διαιτολόγιο χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο π.χ. υπερτασικοί, νεφροπαθείς. Οι μαύρες σταφίδες και η τομάτα αυξάνουν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης συνταγής.
Πηγή: Δήμητρα Βουρδουνιώτη