Εκτέλεση:Ανακατέψτε δυο τρεις κουταλιές από το ξίδι με δυο κουταλιές αλάτι και το θυμάρι και τρίψτε με το μίγμα το χοιρινό αφήνοντας πάνω του ένα στρώμα να το καλύπτει. Διατηρήστε το σε δροσερό μέρος δυο ώρες, Στη συνέχεια ανοίξτε του τρύπες και μπήξτε σε αυτές από μια σκελίδα σκόρδο κι ένα δαμάσκηνο. Βάλτε το σε πήλινη γάστρα. Προσθέστε το πράσινο και τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, Συμπληρώστε με το υπόλοιπο ξίδι, το ελαιόλαδο και το κρασί. Σκεπάστε το πήλινο σκεύος καλά και ψήστε το σε σιγανό φούρνο για 2 ώρες, Όταν ψηθεί, κόψτε το φέτες και σερβίρετε το με τη σάλτσα των δαμάσκηνων.
Διατροφική αξία:
Το χοιρινό παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές, μαγνησίου και βιταμίνης Β12. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αποτελεί και πηγή κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Η προσθήκη των δαμάσκηνων παρέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα στο συγκεκριμένο φαγητό.
Ιστορικό:
Πρόκειται για συνταγή τρίτης γενιάς.
Πηγή: Αθανασία Κουτσογεωροπούλου