XΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
Το χοιρινό κρέας αποτελεί το μαγειρικό όνομα του κρέατος του οικόσιτου χοίρου (γουρουνιού) και αποτελεί το πιο διαδεδομένο κρέας στον κόσμο. Το χοιρινό κρέας παράγεται γενικά από νεαρά ζώα (6-7 μηνών) με βάρος 80 – 110 κιλά και η απόδοση του χοίρου φτάνει το 70 – 85% του βάρους του. Παραδοσιακά, το χοιρινό κρέας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσσηνιακής διατροφής και μαγειρεύεται ως ψητό στη σούβλα (γουρουνοπούλα), βραστό, κοκκινιστό στην κατσαρόλα, στην κατσαρόλα με άγρια χόρτα και σέλινο, στην κατσαρόλα με οικιακά παρασκευάσματα (χυλοπίτες, τραχανά, κριθαράκι) και παστό (τσιγγαρίδα).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το χοιρινό κρέας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης, αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Αποτελεί, όμως, πηγή κορεσμένων («κακών») λιπαρών και χοληστερόλης και συστήνεται η χαμηλή κατανάλωση του. Συγκριτικά,όμως, με το κρέας των μηρυκαστικών (αγελάδες, πρόβατα), το χοιρινό κρέας περιέχει περισσότερο ακόρεστο λίπος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. BerdanierC., DwyerJ., FeldmanE., 2008, HandbookofNutritionandFood, CRCPress
2. Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη. Βιολογική Γεωργία. Κτηνοτροφία http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/husbandry_el/, τελευταία προσπέλαση 27/2/2013
3. Ashaye A, Gaziano J &Djousse L, 2010,Red meat consumption and risk of heart failure in male physicians, Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases,DOI: 10.1016/jnumecd.2010.03.009.
4. Daley CA, Abbott A, et al. , 2010, A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef, Nutrition Journal , 9, 10
5. USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 25/2/2013
6. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php/, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)