Το βρώσιμο μέρος (ανθοκεφαλή) του φυτού είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως οι Α και C, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος και η K, που διασφαλίζει την σωστή πήξη του αίματος. Όσον αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, η αγκινάρα είναι πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τέλος, όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν την ουσία κυναρίνη, που προσδίδει στο φυτό αρκετές σημαντικές ιδιότητες κατά των ασθενειών του συκωτιού και της δυσκοιλιότητας.