ΑΓΚΙΝΑΡΑ
ΑΓΚΙΝΑΡΑ
Αποτελεί μια πολυετή καλλιέργεια με θαμνώδη ανάπτυξη, με σπόρο ώριμο για συγκομιδή τους δύο τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο-Αύγουστο). Καταναλώνονται οι ανθοκεφαλές του λαχανικού νωπές ή μαγειρεμένες, ενώ τα φύλλα χρησιμεύουν ως ζωοτροφή. Στη Μεσσηνία εντοπίζεται η ποικιλία ‘άγρια αγκινάρα Μικρομάνης’ στην ευρύτερη περιοχή της Θουρίας. Στη Μικρομάνη πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια η ‘Γιορτή της Αγκινάρας’, όπου προσφέρονται τοπικά γευστικά εδέσματα στους επισκέπτες με βάση την αγκινάρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το βρώσιμο μέρος (ανθοκεφαλή) του φυτού είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως οι Α και C, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος και η K, που διασφαλίζει την σωστή πήξη του αίματος. Όσον αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, η αγκινάρα είναι πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τέλος, όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν την ουσία κυναρίνη, που προσδίδει στο φυτό αρκετές σημαντικές ιδιότητες κατά των ασθενειών του συκωτιού και της δυσκοιλιότητας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, 2002,Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits andVegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 18/2/2013
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)