ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τα αμύγδαλα Ταϋγέτου περιλαμβάνουν τις ποικιλίες ‘Τέξας’ (Texas Mission) και ‘Φυρανιές’ (Ferragnes) και η συγκομιδή γίνεται από τα τέλη Αυγούστου. Τα αμύγδαλα αποφλοιώνονται, αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως ξηροί καρποί, ως συστατικό ζαχαροπλαστικής και στην παραγωγή ελαίου. Η αμυγδαλιά θεωρείται σύμβολο τύχης και μακροζωίας και οι καρποί της προσφέρονται στους γάμους με τη μορφή των κουφέτων, δηλαδή αμύγδαλα καλυμμένα με ζάχαρη.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (21%) και είναι μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνονται στο αίμα με αργό ρυθμό, καθιστώντας τους ξηρούς καρπούς τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επιπλέον, ανήκουν στα πλουσιότερα σε λίπος τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μετά τις ελιές, τα έλαια και τα λίπη, με «καλά» λιπαρά, δηλαδή μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA). Σε επίπεδο βιταμινών, τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε με έντονη αντιοξειδωτική δράση, καθώς και βιταμίνες Α και Β. Η πλειονότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών τους βρίσκονται στη μεμβράνη της επιφάνειάς τους. Τα αμύγδαλα είναι οι ξηροί καρποί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στην οστική υγεία και σε ασβέστιο και σε κάλιο. Σύγχρονες μελέτες αναφέρουν την ευεργετική δράση των αμυγδάλων στη μείωση της θρόμβωσης, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Bes-Rastrollo, M. Sabaté, J. Gomez-Gracia, E.; Alonso, A. Martinez, J.A. Martinez-Gonzalez, M.A, 2007, Nut consumption and weight gain in a Mediterranean cohort: the SUN Study, Obesity (Silver Spring), 15, σελ. 107-116
2. Blomhoff, R.; Carlsen, M.H.; Frost Andersen, L.; Jacobs, D.R. Jr, 2006, Health benefits of nuts, potential role of antioxidants, Br. J. Nutr, 96, σελ. 52-60
3. Nash, S.D.; Nash, D.T, 2008, Nuts as part of a healthy cardiovascular diet, Curr. Atheroscler. Rev, σελ. 529-535
4. US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
5. Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm 
τελευταία προσπέλαση 16/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)