ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΣΥΚΟ
ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΣΥΚΟ
Τα ξερά σύκα της Μεσσηνίας είναι μια ονομαστή φυσική γευστική απόλαυση, απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Η ξεχωριστή γεύση, η μεγάλη θρεπτική αξία και η αυθεντικότητά τους τα κάνουν ένα δημοφιλές φρούτο και ένα σημαντικό εμπορεύσιμο προϊόν. Πρόκειται για έναν καρπό φυσικά αποξηραμένο στον ήλιο χωρίς κανένα απολύτως χημικό πρόσθετο. Σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική αποξήρανσης, τα σύκα συλλέγονται ώριμα ή αφού πέσουν από το δέντρο και αποξηραίνονται στον ήλιο, απεντομώνονται, διαλέγονται και συσκευάζονται. Η ποικιλία Καλαμών ονομάζεται και αρμαθοσυκιά ή τσαπελοσυκιά γιατί από αυτή παράγονται και διατίθενται στην αγορά τα αποξηραμένα σύκα σε μορφή τσαπέλων ή αρμαθιών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα σύκα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ουσιαστική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο καθώς και σε φυτικές ίνες. Τα αποξηραμένα σύκα έχουν ιδιαίτερες αντιοξειδωτικές και ευεργετικές ιδιότητες, ενώ μαζί με τα δαμάσκηνα έχουν το μεγαλύτερο αντιοξειδωτικό σκορ σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά φρούτα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Foodbites eu, inspiration, taste and knowledge,
http://www.foodbites.eu, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
• Μεσσηνία.net.gr www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 14/2/2013
• Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση 11/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)