ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΣΥΚΟ
Τα ξερά σύκα της Μεσσηνίας είναι μια ονομαστή φυσική γευστική απόλαυση, απόλυτα ταυτισμένη με την περιοχή. Η ξεχωριστή γεύση, η μεγάλη θρεπτική αξία και η αυθεντικότητά τους τα κάνουν ένα δημοφιλές φρούτο και ένα σημαντικό εμπορεύσιμο προϊόν. Πρόκειται για έναν καρπό φυσικά αποξηραμένο στον ήλιο χωρίς κανένα απολύτως χημικό πρόσθετο. Σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική αποξήρανσης, τα σύκα συλλέγονται ώριμα ή αφού πέσουν από το δέντρο και αποξηραίνονται στον ήλιο, απεντομώνονται, διαλέγονται και συσκευάζονται. Η ποικιλία Καλαμών ονομάζεται και αρμαθοσυκιά ή τσαπελοσυκιά γιατί από αυτή παράγονται και διατίθενται στην αγορά τα αποξηραμένα σύκα σε μορφή τσαπέλων ή αρμαθιών.