ΑΒΓΟ ΚΟΤΑΣ
ΑΥΓΑ ΚΟΤΑΣ
Το αβγό αποτελείται, κυρίως, από δύο μέρη: Ο κρόκος, που περιέχει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες, και το ασπράδι, που αποτελείται κυρίως από την πρωτεΐνη αλβουμίνη. Τα μέρη του αυγού αλλάζουν ιδιότητες μετά από το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή κάποια άλλου είδους επεξεργασία. Τα αβγά της κότας συνηθίζεται να αποτελούν υλικό για την παρασκευή βραστού ή τηγανιτού αβγού, ομελέτας, μαρέγκας και σαντιγί στη ζαχαροπλαστική, ενώ αποτελούν συστατικό στον κιμά και στο ζυμάρι. Τα αβγά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το χριστιανικό Πάσχα. Βάφονται κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και συμβολίζουν το αίμα της θυσίας του Χριστού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα αβγά αποτελούν βασική πηγή ζωικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας στη διατροφή του ανθρώπου και παρέχουν βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αλλά και χοληστερόλη. Η κατανάλωσή τους με βάση τη Μεσογειακή πυραμίδα περιορίζεται στα τρία την εβδομάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής έχουν λιγότερη χοληστερόλη από αυτά των εκτροφείων. Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών το αβγό «ενισχύει» το αίσθημα του κορεσμού και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα επόμενα γεύματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Meat Advisory Panel. Communicating the facts about meat and health. Red meatand saturated fat. 2011
http://meatandhealth.redmeatinfo.com/sites/default/files/Red%20meat%20and%20saturated%20fat_0.pdf, 
τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
2. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php,τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
3. Fernandez ML., 2006, Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations,CurrOpinClinNutrMetabCare, Jan;9(1),:8-12.
4. Flachowsky, G., Engelman, D., Sünder, A., Halle, I., and Sallmann, H. P., 2002, Eggs and poultry meat as tocopherol sources in dependence on tocopherol supplementation of poultry diets,FoodResearch International, 35(2-3),σελ. 239-243.
5. Gray J, Griffin B, 2009, Eggs and dietary holesterol–dispelling the myth,British NutritionFoundation Nutrition Bulletin, 34, σελ. 66–70.
6. USDA National NutrientDatabase,
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)