ΔΑΦΝΗ
ΔΑΦΝΗ
Η δάφνη είναι αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο της οικογένειας των δαφνοειδών. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής, σε υγρές θέσεις μέσα σε ρεματιές και φαράγγια, σε ποικίλα υποστρώματα, σε υψόμετρο 150-900 μέτρα. Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και γίνεται μνεία γι' αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Επίσης από την αρχαιότητα ήταν γνωστές και οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Τέλος αναφέρεται ότι η Πυθία του Μαντείου των Δελφών πριν δώσει τον χρησμό της μασούσε φύλλα δάφνης.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Όλα τα μέρη του φυτού έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, διουρητικές, σπασμολυτικές, εφιδρωτικές, αντικαταρροϊκές, πεπτικές, χολαγωγικές. Η εσωτερική χρήση βοηθά σε προβλήματα κολικού, δυσπεψίας, ανορεξίας, κατάρρους, βήχα και κρυολογήματα. Η εξωτερική χρήση βοηθά σε μώλωπες, θωρακικές λοιμώξεις, βήχα, κρυολογήματα, πιτυρίδα, στοματικά έλκη, δύσκαμπτους μύες και διάστρεμμα. Το δαφνέλαιο χρησιμοποιείται σε εντριβές ως κατευναστικό των χρόνιων ρευματισμών και των παραλύσεων. Είναι επίσης εξαιρετικό τονωτικό των μαλλιών, ενεργοποιεί το δέρμα της κεφαλής, βοηθά στη απομάκρυνση και πρόληψη της πιτυρίδας και δίνει τόνο και δύναμη στην τρίχα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’
http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el  , τελευταία προσπέλαση 14/02/2013
2. USDA National NutrientDatabase
www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ , τελευταία προσπέλαση 17/02/2013
3. Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών
http://www.geoponikokentro.com/index.php/en/ , τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
1. Άγρια μανιτάρια
http://www.agriamanitaria.gr/, τελευταία προσπέλαση 27/04/2015
2. Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 10, Φυτολογία, Εκδοτική Αθηνών, σελ. 95-96
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)