ΑΡΑΧΙΔΑ
ΑΡΑΧΙΔΑ
Η αραχίδα είναι είδος φιστικιάς και καλλιεργείται στις περιοχές της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στον Μπουρνιά του Δήμου Καλαμάτας και στην Μπούκα του Δήμου Μεσσήνης. Η διαδικασία της καλλιέργειας θεωρείται εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες, ενώ η σπορά γίνεται τέλη Απριλίου και η συλλογή τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου. Στο παρελθόν η καλλιέργειά της στη Μεσσηνία έφτανε τα 10.000 στρέμματα. Όμως, οι εισαγωγές σε χαμηλή τιμή από τρίτες χώρες έκαναν ασύμφορη την καλλιέργεια, αφού οι τιμές παραγωγού που πρόσφεραν οι έμποροι ήταν κάτω του κόστους. Τα τελευταία χρόνια, λόγω φυτοϋγειονομικών προβλημάτων στα εισαγόμενα φιστίκια, η καλλιέργεια ξανάρχισε να γίνεται ελκυστική. Προϊόν επεξεργασίας της αραχίδας είναι το αράπικο φιστίκι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα αράπικα φιστίκια αποτελούν καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών (24%) και είναι πλούσια σε λίπος φυτικής προέλευσης καθώς το μισό έως και τα δύο τρίτα του βάρους τους αποτελείται από μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA), ‘καλά’ λιπαρά. Επίσης, είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, ισχυρό αντιοξειδωτικό, καθώς και βιταμινών Α και Β, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού μας συστήματος. Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης Ε βρίσκονται στη μαλακή μεμβράνη της επιφάνειάς τους και η μισή τους ποσότητα χάνεται με το ξεφλούδισμα. Τα αράπικα φιστίκια επιπλέον θεωρούνται καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου και είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο είναι αντιοξειδωτικό και έχει δειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη αιμοσφαιρίων. Σημειώνεται ότι η αλλεργία στα φιστίκια αποτελεί τη συχνότερη τροφική αλλεργία σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και ευθύνεται για το 90% του συνόλου των τροφικών αλλεργιών, ενώ συνήθως υποχωρεί μετά τα 5 έτη στο 20% των παιδιών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Bes-Rastrollo, M.; Sabaté, J.; Gomez-Gracia, E.; Alonso, A.; Martinez, J.A.; Martinez-Gonzalez, M.A, 2007, Nut consumption and weight gain in a Mediterranean cohort: the SUN Study, Obesity (Silver Spring) 15, σελ. 107-116
2. Blomhoff, R.; Carlsen, M.H.; Frost Andersen, L.; Jacobs, D.R. Jr, 2006, Health benefits of nuts, potential role of antioxidants’, Br. J. Nutr 96, σελ. 52-60
3. Nash, S.D.; Nash, D.T., 2008, Nuts as part of a healthy cardiovascular diet’, Curr. Atheroscler. Rev 10, σελ. 529-535
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)