ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
Ο αραβόσιτος ή καλαμπόκι είναι ψηλό φυτό με συμπαγή βλαστό και αποτελεί βασική πηγή διατροφής. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού, ενώ το άμυλο του καλαμποκιού (άνθος αραβοσίτου) χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Γνωστό είναι το λάδι καλαμποκιού, με την ονομασία αραβοσιτέλαιο, αν και στην Μεσσηνία πιο δημοφιλές είναι το ελαιόλαδο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το καλαμπόκι θεωρείται ιδιαίτερο τρόφιμο γιατί ανήκει στα αμηλώδη λαχανικά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες με σημαντικές θετικές επιδράσεις στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς η κατανάλωση καλαμποκιού βοηθά στη μείωσή της μέσω του καλίου. Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες C και Ε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Anderson JW, et al (2000) ‘Whole grain foods and heart disease risk’, Journal of American College Nutrition, 19, 29 σελ.1-299
  • Lunn J and Buttriss JL(2007) ‘Carbohydrates and dietary fibre’, British Nutrition Foundation Nutrition bulletin, 32, σελ.21-64
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 20/2/2013
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.html, τελευταία προσπέλαση 20/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)