ΠΛΙΓΟΥΡΙ
ΠΛΙΓΟΥΡΙ Το πλιγούρι (μπλουγούρι) είναι χονδροαλεσμένο σιτάρι σε μύλο και ανήκει στα ολικής αλέσεως δημητριακά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες (συμπλέγματος Β), στοιχεία τα οποία προσφέρουν ενέργεια και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες αποτελούν το μοναδικό καύσιμο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επίσης, το πλιγούρι, ως δημητριακό ολικής άλεσης, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Επιπλέον, το πλιγούρι αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Συνολικά, το πλιγούρι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής ως κύριο ή ελαφρύ γεύμα (π.χ. σαλάτα με πλιγούρι).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Anderson JW, et al, 2000, Whole grain foods and heart disease risk, Journal of American College Nutrition, 19, 29 σελ.1-299
  • Lunn J and Buttriss JL, 2007, Carbohydrates and dietary fibre, British Nutrition Foundation Nutrition bulletin, 32, σελ.21-64
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 20/2/2013
  • Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm τελευταία προσπέλαση 20/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)