Τα ξερά φασόλια ανήκουν σε μία από τις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες οσπρίων (φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια) και χαρακτηρίζονται από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Περιέχουν μικρή ποσότητα λιπαρών οξέων, κυρίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων, και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα φασόλια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες χαμηλής, όμως, βιολογικής αξίας, η οποία δύναται να αυξηθεί με το συνδυασμό κατάλληλων τροφών όπως είναι τα δημητριακά, το τυρί και οι ξηροί καρποί. Ο σίδηρος, που εντοπίζεται σε μεγάλη ποσότητα, συστήνεται να συνδυάζεται με προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, πιπεριές και τομάτα, προκειμένου να αυξάνεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό. Τα βρασμένα φασόλια περιέχουν σε μεγάλο βαθμό φλαβονοειδή όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά στην ισχυρή άμυνα του οργανισμού και την προστασία εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα φασόλια μαζί με τις φακές είναι τα πρώτα όσπρια που δοκιμάζονται από τα παιδιά με τη μορφή πουρέ κατά το δεύτερο στάδιο του απογαλακτισμού τους (6-9 μηνών).