ΦΑΣΟΛΙΑ
ΦΑΣΟΛΙΑ
Τα ξερά φασόλια ευδοκιμούν στην περιοχή της Μεσσηνίας, χάρη στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, δεδομένου ότι είναι ευαίσθητα στα κρύο. Τοπικά καταναλώνονται ως σούπα ή στο φούρνο με αρκετό λάδι, καρότα και μαϊντανό.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα ξερά φασόλια ανήκουν σε μία από τις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες οσπρίων (φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια) και χαρακτηρίζονται από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Περιέχουν μικρή ποσότητα λιπαρών οξέων, κυρίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων, και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα φασόλια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες χαμηλής, όμως, βιολογικής αξίας, η οποία δύναται να αυξηθεί με το συνδυασμό κατάλληλων τροφών όπως είναι τα δημητριακά, το τυρί και οι ξηροί καρποί. Ο σίδηρος, που εντοπίζεται σε μεγάλη ποσότητα, συστήνεται να συνδυάζεται με προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, πιπεριές και τομάτα, προκειμένου να αυξάνεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό. Τα βρασμένα φασόλια περιέχουν σε μεγάλο βαθμό φλαβονοειδή όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά στην ισχυρή άμυνα του οργανισμού και την προστασία εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα φασόλια μαζί με τις φακές είναι τα πρώτα όσπρια που δοκιμάζονται από τα παιδιά με τη μορφή πουρέ κατά το δεύτερο στάδιο του απογαλακτισμού τους (6-9 μηνών).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Abete I, Parra D, Martinez JA, 2009, Legume-, fish-, or high-protein-based hypocaloric diets: Effects on weight loss and mitochondrial oxidation in obese men, J Med Food. 12 σελ.100-108.
  • Amarowicz, R., & Pegg, R. B., 2008, Legumes as a source of natural antioxidants, European Journal of Lipid Science and Technology σελ. 865-878
  • Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm/, τελευταία προσπέλαση 3/2/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, , Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης, http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el/, τελευταία προσπέλαση 3/2/2013
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php/, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)