ΚΡΕΜΜΥΔΙ
ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το κρεμμύδι ανήκει στην οικογένεια lily, μαζί με το σκόρδο και το σπαράγγι, και παρέχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παραδοσιακά, η ιδιαίτερη μυρωδιά τους τα έκανε δημοφιλή ανάμεσα στους φτωχούς με σκοπό να νοστιμίσουν τα φαγητά τους. Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργείται η ποικιλία Βατικιώτικα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι δρα προστατευτικά έναντι της αθηροσκλήρυνσης, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χρώμιο και ένα δισουλφίδιο. Επιπλέον, περιέχει το αντιοξειδωτικό κερκετίνη (φλαβονοειδές) το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι όταν μαγειρεύεται μαζί με το κρέας βοηθά στη μείωση των καρκινικών ουσιών που σχηματίζονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Βιβλιογραφία
  • Barrett DM, Maximizing the nutritional value of fruits and vegetables, http://fruitvegquality.ucdavis.edu/publications/MaxFoodVegApril%20,pdf, τελευταίαπροσπέλαση 19/2/2013
  • Heber D, 1997,The stinking rose: organosulfur compounds and cancer, Am J ClinNutr , (1997), Aug;66(2):425-6.
  • Galeone C et al, 2006,Onion and garlic use and human cancer, Am J Clin Nut, Nov;84(5):1027-32
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,                                                    http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)