Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι δρα προστατευτικά έναντι της αθηροσκλήρυνσης, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χρώμιο και ένα δισουλφίδιο. Επιπλέον, περιέχει το αντιοξειδωτικό κερκετίνη (φλαβονοειδές) το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κρεμμύδι όταν μαγειρεύεται μαζί με το κρέας βοηθά στη μείωση των καρκινικών ουσιών που σχηματίζονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.