Είναι γνωστό ότι πολλά φυτοσυστατικά (phytonutrients) δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες Σήμερα, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα συστατικά των λαχανικών της ομάδας των κραμβοειδών ενισχύουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού ενάντια σε βλαβερά μόρια όπως οι ελεύθερες ρίζες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν λαχανικά διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, ακόμη και συγκριτικά με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο συχνά λαχανικά (Smiechowska et al, 2008). Πέρα από την προστατευτική δράση τωνφυτοσυστατικών ενάντια στον καρκίνο, το λάχανο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που προστατεύειτα κύτταρα από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.