ΛΕΜΟΝΙ
ΛΕΜΟΝΙ
Καρποί αειθαλούς δέντρου, τα λεμόνια έχουν χρώμα κίτρινο, σχήμα ωοειδές και σάρκα ξινή κι αρωματική. Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργούνται οι ποικιλίες ‘Χοντρολεμόνια’ (τοπική ποικιλία), ‘Λισαβόνας(Lisbon)’ και ‘Αδαμόπουλου’. Η μεγαλύτερη παραγωγή λεμονιών είναι το χειμώνα. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, όταν ο καρπός έχει τουλάχιστον 25% του όγκου του σε χυμό και διατηρείται στο ψυγείο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Ήδη το 1742, ο χυμός λεμονιού ήταν γνωστός για την αποτροπή του σκορβούτου, μίας εξουθενωτικής ασθένειας που έπληγε συχνά τους ναυτικούς. Ωστόσο, μόλις το 1928 προσδιορίστηκε ότι το ευεργετικό συστατικό στο χυμό λεμονιού ήταν η Βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και των ελεύθερων ριζών, με κυριότερο ρόλο την ρύθμιση των οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων. Επίσης, υπεισέρχεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και μετέχει στη διάπλαση του συνδετικού ιστού. Επιπλέον, η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και παρέχει προστασία ενάντια στον καρκίνο και τα προβλήματα καρδιάς. Συγκεκριμένα, το λεμόνι καταπολεμά τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων, του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, 2002,Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits andVegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)