ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Κλημεντίνες (Citrus reticulata) και η Κοινή (Χίου). Η συγκομιδή του γίνεται με το χέρι, καθώς είναι ευαίσθητος καρπός. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν (ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη θετική εξέλιξη για την ελληνική επανάσταση στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827 μ.Χ.) φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το μανταρίνι θεωρείται καλή πηγή υδατανθράκων και καροτενοειδών, όπως το β-καροτένιο, το οποίο ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα των κυττάρων. Επίσης περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες έχουν πιθανές ευεργετικές ιδιότητες στην όραση και φλαβονοειδή όπως οι ανθοκυανιδίνες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • US Department of Agriculture, , USDA National Nutrient Database
  • www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 9/2/2013
  • ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
  • Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA., 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition, 22 (6), σελ. 593-9
  • Djousse L, Arnett DK, et al., 2004, Fruit and vegetable consumption and LDL cholesterol: the National Heart, Lung,and Blood Institute Family Heart Study. Am.J.Clin. Nutrition (79), σελ. 213-7
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)