ΚΕΡΑΣΙ
ΚΕΡΑΣΙ
Τα κεράσια είναι καλοκαιρινά φρούτα με βαθύ κόκκινο χρώμα. Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργούνται οι ποικιλίες ‘Καραμέλα’, ‘Πετροκέρασο τραγανό’ και το ‘Ξινό κεράσι ή βύσσινο’ (Prunes cerasus).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα σημαντική πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, μαγγανίου, καλίου και βιταμίνης C. Το βαθύ κόκκινο χρώμα τους αποδίδεται στην περιεκτικότητά τους σε συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως το λυκοπένιο, η οποία συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και καρδιαγγειακής νόσου. Ακόμη είναι πλούσια σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, ουσίες με πιθανές ευεργετικές δράσεις στην όραση, ανθοκυανιδίνες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα και προαντοκυανιδίνες που πιθανώς συμβάλλουν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και της καρδιάς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 8/2/2013
  • Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition, Dietary Message about Fruits and Vegetables,
  • http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 8/2/2013
  • Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA, 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition, Jun;22(6), σελ. 593-9.
  • Edward Giovannucci, Alberto Ascherio, Eric B. Rimm, Meir J. Stampfer, Graham A. Colditz, Walter C. Willett, 1995, Intake of Carotenoids and Retino in Relation to Risk of Prostate Cancer, Journal of the National Cancer Institute, Vol. 87, No. 23, σελ. 1767-1776
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)