ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ
Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μία χαρακτηριστική ποικιλία με μικρό μέγεθος σπόρου και μία μαύρη πιτσιλιά πάνω στο λευκό καρπό. Στην Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένα με σαλάτες και στη Μεσσηνία μαγειρεύονται ως λαδερό φαγητό σε συνδυασμό με χορταρικά, όπως είναι τα άγρια χόρτα του βουνού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα μαυρομάτικα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μικρό θερμιδικό περιεχόμενο, το οποίο δύναται να αυξηθεί εάν προστεθεί μεγάλη ποσότητα λαδιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Περιέχουν ελάχιστο λίπος από ‘καλά’ λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και πλούσια ποσότητα σιδήρου. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και αδιάλυτων& διαλυτών φυτικών ινών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Abete I, Parra D, Martinez JA, 2009, Legume-, fish-, or high-protein-based hypocaloric diets: Effects on weight loss and mitochondrial oxidation in obese men, J Med Food., 12 σελ.100-108
  • Amarowicz, R., & Pegg, R. B., 2008, Legumes as a source of natural antioxidants, European Journal of Lipid Science and Technology σελ.865-878
  • Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm, /, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
  • US Department of Agriculture, USDA National Nutrient Database,
  • www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)