ΧΑΡΟΥΠΙ
ΧΑΡΟΥΠΙ
Τα χαρούπια ή ξυλοκέρατα (Ceratonia siliqua) ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων και συγκεκριμένα στα φασόλια. Τα χαρούπια διαθέτουν πράσινο και σκληρό κέλυφος, το οποίο αλλάζει σε καφέ με την ωρίμανση, και περιέχει εσωτερικό με γλυκιά γεύση και πολύ σκληρά σπόρια. Παραδοσιακά, τα καλύτερα χαρούπια της σοδειάς φουρνίζονταν και αποθηκεύονταν σε μεταλλικά δοχεία. Στη συνέχεια, καραμέλωναν και αποτελούσαν την εναλλακτική της σταφίδας και ιδανικό δεκατιανό γεύμα για τα παιδιά. Η επεξεργασία των χαρουπιών παράγει χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο. Το χαρουπόμελο αποτελούσε μαζί με το πετιμέζι την κύρια γλυκαντική ουσία, δεδομένου ότι η ζάχαρη ήταν ακριβό προϊόν. Το χαρουπάλευρο έδινε νόστιμα και θρεπτικά κουλουράκια και κέικ. «Σοκολάτες της κατοχής» 
αποκαλούν ακόμη οι ηλικιωμένοι τα χαρούπια και θυμούνται τη νοστιμιά τους.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα χαρούπια είναι καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες λειτουργούν προστατευτικά, προάγοντας την καλή κατάσταση της υγείας. Συγκεκριμένα, αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της ‘’καλής’’ για την υγεία HDL χοληστερόλης. Μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, με στόχο την ελάττωση εμφάνισης καρκίνου. Επίσης περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους και σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Abete I, Parra D, Martinez JA, 2009, Legume-, fish-, or high-protein-based hypocaloric diets: Effects on weight loss and mitochondrial oxidation in obese men, J Med Food., 12 σελ. 100-108
  • Amarowicz, R., & Pegg, R. B., 2008, Legumes as a source of natural antioxidants. European Journal of Lipid Science and Technology, 110, σελ.865–878
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php/, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)