Τα χαρούπια είναι καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες λειτουργούν προστατευτικά, προάγοντας την καλή κατάσταση της υγείας. Συγκεκριμένα, αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της ‘’καλής’’ για την υγεία HDL χοληστερόλης. Μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, με στόχο την ελάττωση εμφάνισης καρκίνου. Επίσης περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους και σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες.