Το παντζάρι έχει υψηλή διατροφική αξία, ιδιαίτερα τα πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C πράσινα φύλλα του. Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου και καλίου. Οι φυτικές ίνες του παντζαριού αυξάνουν το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ενζύμων και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Το παντζάρι είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές γλουταμίνης, ουσία απαραίτητη για την υγεία και τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Η βητακυανίνη, η χρωστική ουσία του φυτού που προσδίδει στο παντζάρι το μωβ-βυσσινί χρώμα του, αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα για την καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.