ΟΒΡΙΕΣ
Συλλέγονται από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Μάιου ανάλογα με την περιοχή. Όσο πιο θερμό είναι το κλίμα τόσο πιο νωρίς φύονται. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι γνωστές και ως βρυωνιές. Η ονομασία αυτή
οφείλεται μάλλον σε λανθασμένη ταύτιση με ένα παρόμοιο αλλά μη βρώσιμο
άγριο αναρριχητικό με κόκκινους καρπούς το φθινόπωρο, την Bryonia
dioica. Η οβριά είναι το βλαστάρι του φυτού Tamus communis. Αποτελεί
μέρος της ανατολικομεσογειακής διατροφής από τα αρχαία χρόνια και ο
Διοσκουρίδης την αναφέρει ως «οφιοστάφιλο.» Είναι από τα λίγα άγρια
χόρτα που δεν πρέπει να τρώγεται ωμό στη σαλάτα (σε αντίθεση με τα
σπαράγγια) γιατί έχει τοξικές ιδιότητες που εξουδετερώνονται μόνο με το
μαγείρεμα.